Motie wolvenbeheer PVV aangenomen in PS

De door de PVV Drenthe ingediende motie Wolvenbeheer is aangenomen door PS met de volgende toelichting tijdens het debat:
Onder ‘beheer’ van wolven dient het gehele palet van beheer begrepen te worden: verjagen, verplaatsen (b.v. naar Polen of naar de taiga) en/of bejagen.

Situatie in Drenthe (mede toegelicht door Statenleden en Gedeputeerde Staten):
Momenteel wordt ongeveer iedere dag in Drenthe een huisdier als een schaap, kalf, koe, pony, veulen of paard door de wolf gepakt. Er zijn 9 verschillende wolven in Drenthe actief! Vaak blijven de aangevallen dieren nog een nacht, dagdeel of langer creperen in het veld voordat ze uit hun lijden verlost kunnen worden.

Voor de eigenaren zijn dit vaak een heel (negatief) emotioneel beladen gebeurtenissen waardoor nu ook steeds vaker de beslissing genomen wordt om de dieren maar binnen te houden, minder dieren te gaan houden of zelfs te stoppen. Het zijn ook vaak hobbyboeren hier waarvoor het geen doen is om kostbare beschermende maatregelen te nemen, die overigens beperkte werking hebben. Gecertificeerde wolf-werende hekken zijn er niet eens, eigenlijk mogen die hekken ook niet hoger zijn dan 1 mtr., 1.2 mtr. Wordt gedoogd maar een Ierse herder bleek in de praktijk zonder probleem over een hek van meer dan 2 meter te springen. Maandag 3 oktober werd in Diever een info-bijeenkomst gehouden onder leiding van Burgemeester de Jager die een zeer emotioneel beladen verloop had, de dierenhouders en omwonenden van het Drents Friese Wold in de gemeente Westerveld zijn radeloos en boos. Het blijkt dat de prooidieren (met name reeën) in en om het natuurgebied van vestiging (Drents Friese Wold) van de roedel praktisch op zijn en dus moeten ze wel er buiten gaan jagen, daar zijn prooien genoeg. Als er niet ingegrepen wordt zal het karakter van Drenthe sterk gaan veranderen!

Voorafgaand aan de indiening is het volgende uitgesproken:

Met genoegen heb ik gekeken naar documentaires over wolven b.v. in het Yellowstonepark. Daar lijken ze goed op hun plaatst te zijn al is men niet meer zo enthousiast als de tijd na de herintroductie daar. Het zijn prachtige dieren en hun welpjes zijn heel vertederend. Maar Nederland en Drenthe zijn geen Yellowstonepark en een bekend gezegde stelt ‘Niet alles kan overal’ en dat is volgens de PVV en met zeker 85% van de mensen in Nederland en Drenthe van toepassing op de Wolf. De wolf past niet in Nederland en niet in Drenthe, dat is wat ons betreft nu wel voldoende bewezen. Nu zijn het nog individueel rondlopende wolven die jagen op prooi maar er zijn dit jaar welpjes geworpen en dus zal er volgend jaar sprake zijn van een of meer roedels hier die gaan jagen en dat wordt er gegarandeerd niet beter op. De politiek dient een verandering van beleidsrichting aan te geven als dat nodig is, vandaar onze motie:
Zie de motie Wolvenbeheer met de stemmingsuitslag

Bert Vorenkamp in de Provinciale Staten vergadering van 28 september 2022