Flora- en Faunabeleidsplan vaag en slecht voor Drentse natuur

Het had er alle schijn van dat dit beleidstuk er nog even "doorgejast" moest worden! PVV, VVD, CU, en CDA vonden dat er te veel onduidelijkheden in staan maar ook dat er te weinig overleg was gepleegd met belangrijke groeperingen ondernemers zoals de boeren. Met de zienswijzen van bv. de vereniging Drentse Boermarken is helemaal niets gedaan, terwijl dit een vereniging is die 87 individuele Boermarken vertegenwoordigen met een totaal van 200.000 ha (2/3e van Drenthe) en dus in belangrijke mate de plattelandsbevolking representeert!

De PVV vindt dat dit beleidsplan uitgesteld moet worden totdat de nieuwe wet natuurbescherming, als kaderstelling, door de Tweede- en Eerste kamer is aangenomen en het daarom logischer zou zijn dat de nieuwe Staten in 2015 er mee aan de slag gaan.
Of de andere partijen die nu voor uitstel waren het daarmee eens zijn valt te betwijfelen want de Provinciale Staten verkiezingen van Maart 2015 zullen de nodige verschuivingen met zich mee brengen en die zien er, als je de peilingen moet geloven, wat minder rooskleurig uit voor sommige van deze, en vóór stemmende partijen.

De bijdrage van PVV-woordvoerder Ad van Berkel bij behandeling van het Flora- en Faunabeleidsplan:

Volgend jaar wordt waarschijnlijk de nieuwe wet natuurbescherming van kracht. In een vroeg stadium is de Provincie begonnen met het opstellen van een beleidsplan en dat is op zich een goede zaak. We zijn, vooral via de pers, gebombardeerd met verhalen over de komst van edelherten, wilde zwijnen en andere diersoorten, en ook uit dit plan zou moeten blijken dat horeca- en andere ondernemers halsreikend uitkijken naar burlende edelherten.
Eigenlijk zijn ze er al zo'n beetje, lijkt het wel, maar dat gaat ons veel te vlug.
Relatief kort geleden kregen we de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) en daarmee de robuuste verbindingen, bedoeld om vooral de fauna de kans te geven te migreren. Waarom nu dan al weer ingrijpen om de afzienbare tijd (10-15 jaar wordt genoemd) waarin deze dieren spontaan zouden verschijnen in het Drentse landschap te verkorten. Gelooft de gedeputeerde niet in de robuuste verbindingen?

Het gaat ons ook veel te vlug omdat de Provincie anticipeert op een wet die nog door de Tweede en Eerste kamer moet. Als dit pas in 2015 gebeurd lijkt het ons veel reëler dat de nieuwe Staten hier over beslist.

Een ander aspect waar we moeite mee hebben is de houding van de Provincie t.a.v. de overlast en de schade die kan ontstaan door flora- en fauna. De Provincie zweeft hier van "de dieren zijn immers van niemand" via "we moeten niet te flauw doen met het begrip overlast" naar een behoorlijk stringent beschermingsbeleid, waarbij je het gevoel krijgt dat je voor het doodslaan van een mug nog ontheffing moet aanvragen.
De PVV vindt dat degene die dieren introduceert waar ze voordien niet waren verantwoordelijk is voor schade en overlast die geleden wordt! Bovendien vindt de PVV dat het de verantwoording van de Provincie is om zorg te dragen voor het op peil houden van de wildstand, waarmee we bedoelen dat als bv. de aantallen vossen te groot worden, die door afschot, of op een andere manier, vermindert dienen te worden, zodat bv. weidevogels en andere grondbroeders weer meer kans krijgen om te gedijen. Maar ook dat ganzen,die niet alleen 's-zomers veel schade veroorzaken,verjaagd of bejaagd kunnen worden. De Provincie kan niet van de ene kant een verwelkomingsbeleid voeren of beschermen en dan zeggen: "De lusten en lasten die dat geeft horen er in beginsel bij".

Het Rijk geeft aan dat het doel van deze wet is het beschermen van de biodiversiteit zonder stijging van lasten van bedrijven en burgers.
De PVV is, net als het Rijk blijkbaar, het niet eens met het onderscheid tussen bedrijfsmatige- en , laten we het maar noemen particuliere schade, zeker niet als die schade rechtstreeks het gevolg is van het provinciale beleid Daar komt nog bij dat de eigenaar van het betreffende erf het behoorlijk moeilijk wordt gemaakt om zijn eigendommen te beschermen. En niet iedereen wil een wildobservatiepost op zijn erf zoals werd gesuggereerd in dit plan.

Andere problemen waarover in dit beleidsplan erg luchtig wordt gedaan zijn bv. de aspecten van verkeersveiligheid en dierziektes; Een aanrijding met een ree geeft al een enorme impact maar met bv. een edelhert is het regelmatig dodelijk. Zoals wij al eerder aangevoerd hebben staan de cijfers die in dit stuk genoemd worden in schril contrast met de ervaringscijfers die in Gelderland gehanteerd worden. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de Provincie denkt over afschot op basis van verkeersknelpunten en wie dat dan zouden moeten doen. Een andere vraag aan de gedeputeerde is hoe hij compartimentering van leefgebieden denkt vorm te geven bij de uitbraak van dierziektes. Bij kippen kan ik me dat voorstellen maar hoe je dat doet bij groter wild? Ik hoor dat graag.

Zeker als het beleid, zoals in dit stuk wordt voorgesteld, gerealiseerd zou worden zou de vergoeding van schade dus goed geregeld moeten worden. Soms wordt zo'n schade pas duidelijk op een veel later tijdstip. Bv. als de maïs geoogst wordt blijkt dat het midden gedeelte door dieren werd gebruikt als schuilplaats. Hoe dan ook: de afhandeling die nu nog via het faunafonds gaat kan en moet veel beter en vooral veel eenvoudiger. Of gedoog-overeenkomsten de oplossing zijn? (Jaarbedrag zonder adm. rompslomp). Er kan wel in kaart gebracht worden welke kosten begroot moeten worden maar particulieren zouden op die manier bij voorbaat uitgesloten zijn. Misschien kan een Provinciaal meldpunt hiervoor uitkomst bieden. De PVV wil een duidelijkere bescherming van bedrijven èn van burgers.

Verder heb ik nog twee vragen in de eerste termijn:
- Op blz. 13 punt c) wordt gesproken van een afwegingsmatrix voor planten en dieren die de Provincie ontwikkeld. In de toelichting staat dat er dan wel voldoende populatie moet zijn. Anders moet er actie worden ondernomen. Wat wordt hier precies mee bedoeld? Wordt die soort dan geïmporteerd?
- Welk bedrag denkt de Provincie in de begroting op te nemen voor al die onderzoeken naar en monitoring van allerlei soorten planten en dieren zoals aangekondigd in dit beleidsplan?
Ik benieuwd naar de antwoorden van het college.

Uitgesproken door Ad van Berkel bij behandeling van het Flora- en Faunabeleidsplan in de commissievergadering Omgevingsbeleid van 26 november 2014.